Ornellaia

ornellaia03.jpgornellaia_2.jpg

Príbeh sa začal v roku 1981, keď sa markíz Lodovico Antinori z jednej z najstarších talianskych vinárskych rodín rozhodol v Bolgheri na toskánskom pobreží vybudovať moderné vinárstvo, ktoré by spájalo všetko najlepšie z tradície výroby vín v Toskánsku, ale... s odrodami z Bordeaux, ktoré sa tu rozhodli vysadiť. Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot a bielu odrodu Sauvignon Blanc.

Vinárstvo dalo prvé vína na trh len v roku 1985 a za tridsať rokov dosiahlo, že sa predávajú za stovky eur za fľašu a kupujú sa aj ako investícia s jasným potenciálom zhodnotenia peňazí. Cena toho istého ročníka z roka na rok totiž rastie o desiatky percent.

Vinice vinárstva majú jedinečnú polohu medzi morom a horami a aj zloženie pôdy je tu výnimočné. Zberá sa ručne, už pred odstrapením prechádza hrozno dvojitou kontrolou, prezerá sa doslova každá bobuľka a podobnú starostlivosť a kontrolu venujú muštu a celému procesu vinifikácie.