Hareter

      Hareter_logo_WEB.jpg              weingut-hareter-thomas-weiden-am-see_WEB.jpgWeingut_Hareter_Thomas_-_Weiden_am_See_WEB.jpg

bezhistamínové vína z rakúskeho Burgenlandu

Všetko, čo je proti prírode nemá dlhodobú trvácnosť.

Rodina Hareter sa zaoberá poľnohospodárstvom už od 18. storočia a vinice majú už 4. generáciu. Rozhodnutie o prechode na ekologické poľnohospodárstvo padlo v roku 2006. Po troch rokoch, teda v roku 2009, sa stalo vinárstvo bio-certifikované. Ich vína - žiadne herbicídy, žiadne pesticídy, žiadne minerálne hnojivá, žiadna holá pôda, ale kombinácia bilín, včasná detekcia a odvrátenie chorôb a zachovanie biodiverzity vo viniciach.

Aktuálny majiteľ, Thomas Hareter, po úspešnom ukončení vinárskej školy v roku 1996, vinárstvo prebral v roku 2011. Miestne odrody sú obzvlášť blízke jeho srdcu – Zweigelt, Blaufränkisch, Pinot Blanc a Welschriesling. Cieľom Thomasa je venovať sa každej sorte individuálne a zdôrazniť jej osobitosť. K tomu je dôležitý balance vo viniciach (rast v zdravom a vyváženom prostredí). Pre Thomasa je dôležitá kvalita, nie kvantita.  Jeho žena Claudia dôveruje prírode a s potešením pomáha manželovi tvarovať každú sortu ich vína. Víno podľa nej má byť niečo, čo človek pocíti v celom tele...a nasadí životnej túžbe korunu.

Hareter sa snaží o to, aby jeho vína mali čo najväčší možný skladovací potenciál. Čistota, ktorá odlišuje ich vína od ostatných, štruktúra, ktorú vína majú a balance, ktorý robí ich vína harmonickými , by mali byť pocititeľné aj po rokoch. Jednoducho: hrozno v pohári.

Pre zaujímavosť – logo vinárstva = najjednoduchšie grafické znázornenie pohybu dážďoviek.

Histamín - je chemická látka, ktorú vytvára telo každého z nás, no okrem vlastnej tvorby ho prijímame aj v potrave. Naše tenké črevo produkuje aktívny enzým DAO (diaminooxidáza ), a ak jej je málo, dochádza k toxickému účinku (neodbúraný histamín putuje do krvného obehu), ktorý sa prejavuje v podobe nepríjemných zažívacích ťažkostí, kŕčov, kožných reakcií, ale aj nádchy a problémov s dýchaním.

Každý histaminik žiaľ musí alkohol úplne vylúčiť zo svojho života... „Klasické“ víno prechádza kvasným procesom (alkoholickou fermentáciou = biochemický proces) , pričom dochádza ku hromadeniu biogénnych amínov a víno okrem nich môže obsahovať napríklad siričatany, ktoré práve spúšťajú alergické reakcie.