Uruguay

uruguay-wine.jpg

Prvé vinice boli vysadené Španielmi v polovici 17. storočia. Písomné doklady o vinárstve pochádzajú až z roku 1776. Prvé komerčné vinárstvo založil okolo roku 1870 Španiel Pascal Harriague, neďaleko Salta, v okrese s rovnakým názvom. Vysadil červenú odrodu hrozna, ktorú priniesli baskickí prisťahovalci, na približne 200 hektároch. Preto sa po ňom volá Harriague.

Dnes v Uruguaji existujú viac ako sto rokov staré vinice Tannat. V roku 1992 bolo zriadených päť vinohradníckych zón, ktoré sa jednoducho označovali ako južné, juhozápadné, stredné, severozápadné a severné regióny. Celková rozloha vinohradov je okolo 10 000 hektárov, prevažne voľne piesočnatých a ílovitých pôd. Spravuje ich okolo 270 fariem, ktoré už niekoľko generácií vlastnili talianski alebo španielski prisťahovalci.

Asi 60% plochy viníc sa nachádza na juhu krajiny pri ústí rieky Rio de la Plata západne od Montevideo v okresoch Canelones, San José a Montevideo. Menšie oblasti sa taktiež nachádzajú aj v teplejšej zóne severne od Rio Negro. V oblastiach kde sa pestuje vinič je stredomorské až subtropické vlhké podnebie s teplými letami a dostatočným množstvom zrážok, čo je veľmi vhodné pre vinohradníctvo.

Každý rok sa vyprodukuje 90 000 až 100 000 hektolitrov vína, z ktorých väčšina sa konzumuje v krajine. Po Argentíne má Uruguaj najvyššiu spotrebu vína na obyvateľa v Južnej Amerike.