Nový Zéland

Neuseeland.jpg

Nový Zéland je najnovším prírastkom v rodine vinárskych zemí. 
Jeho vína sa stali známymi až pred 20 rokmi a od sedemdesiatich rokov tu nájdeme najdynamickejšie vinárstvo na svete.

Väčšina viníc sa nachádza na rovinatých alebo jemne zvlnených územiach, ktoré sa ľahko obrábajú.

Zber úrody sa začína v marci a v apríli, 6 mesiacov pred zberom vo vinohradníckych oblastiach na severnej pologuli. Hoci dôraz sa kladie na vysokokvalitné odrody ako Chardonnay, Sauvignon blanc - najväčším producentom na svete, známe sú aj odrody Cabernet sauvignon a Pinot noir. 

Na ostrove dominujú dve veľké vinárske spoločnosti, ktoré produkujú asi 85 % všetkých vín na Novom Zélande (Montana Wines, Corbans). Najznámejší Savignon Blanc však pochádza z vinárstva Cloudy Bay. Prvé vinárstvo bolo založené v Aucklande a drží sa dodnes – Babich. Produkuje hlavne červené vína.

Kvalitné vína z Nového Zélandu sú drahšie, ale ich cena odpovedá kvalite.