Argentína

vinarstvo_argentina.jpg

Má najvyššiu vlastnú spotrebu vína.  Je známa fascinujúcou, rozmanitou škálou odrôd hrozna, ktoré majú malý význam v ich pôvodnej vlasti, či už vo Francúzsku, Španielsku alebo Taliansku. Napríklad Malbec dodáva mäkké, aromatické červené vína, tiež zo starých viníc vo vynikajúcej kvalite. Bonarda produkuje dobré, ale lacné vína; ďalšie odrody červeného hrozna sú Tempranillo, Barbera a samozrejme Cabernet Sauvignon, ako aj Syrah.

 Najvýraznejším bielym hroznom je Torrontes z Galície, čo znamená aromatické, charakteristické vína. Najdôležitejšou vinárskou oblasťou v Argentíne je Mendoza; Najmä vo vysokých nadmorských výškach sú podmienky pre vysokokvalitné vinohradníctvo vynikajúce: suchá klíma, chladné noci, kamienková, vápencová a ílovitá pôda. Niektorí inovatívni vinári ako Norton sa zreteľne vyznačujú stále dominantnou sériovou výrobou.