Vinárstvo Taliansko

Taliansko je najväčším výrobcom vína na svete s produkciou v priemere 77 miliónov hektolitrov (856 miliónov kartónov) ročne na celkovej ploche cca 1,4 miliónov ha, čo predstavuje 33 % celkovej európskej a 25 % svetovej produkcie. V žiadnej krajine na svete sa nepestuje toľko odrôd viniča ako v Taliansku. Je ich asi 2000.

Vďaka svojej polohe má Taliansko niekoľko pestovateľských oblastí po celom svojom území, chuť a kvalita talianskych vín je preto veľmi rozdielna.

Najznámejšie vinárske oblasti Talianska:

Toskánsko – je srdcom talianskeho vinárstva, oblasť slávneho CHIANTI.
Má šesť zón D.O.C.G. (Denominazione di Origine Controllata e Garantita = vína s označením DOCG sú pred fľašovaním úradne kontrolované - najmä použité odrody, stanovený limit pre hektárové výnosy, zrelosť hrozna pred spracovaním, samotný proces výroby vína a vyzrievanie vyrobeného vína v sudoch a fľašiach. Po nafľašovaní je víno zapečatené očíslovanou ochrannou známkou).
Ďalšie známe:  Brunello di Montalcino - najgrandióznejšie toskánske víno a spolu s vínami rovnakého renomé, ako sú napríklad Barolo či Sassicaia sa zaraďuje medzi najväčšie a najdrahšie talianske vína vôbec.

Piemont - oblasť ležiaca na úpätí Álp vyprodukujúca veľké červené vína D.O.C.G je druhým najväčším regiónom v Taliansku. Najznámejšie vína: Barolo a Barbaresco. Vysoké kvality dosahuje aj šumivé víno Asti.

Lombardsko – najproduktívnejšia vinárska oblasť s približne 40 odrodami.  Produkujú sa tu pomerne neznáme, ale vynikajúce červené vína Sassella, Sfurzato a klasické šumivé (Spumante Classico). Najznámejšie víno z tejto oblasti je Valpolicella.

Južné Tirolsko - oblasť, ktorá pred 2. svet. vojnou patrila ešte Rakúsku. Vína sú harmonické v chuti a majú príjemné kyseliny.

Emilia Romagna - je najbohatšia provincia Talianska, ktorá patrí k najväčším vinárskym regiónom. Najznámejšie vína sú Lambrusco, Cellana Romagna D.O.C.G.,Trebbiano.

Friuli Venezia Giula - oblasť ľahkých klasických talianskych vín. Najznámejšie vína Valpollicella, Soave.

Južné oblasti: Sicília, Sardínia, Kalábria. Sicília ako najväčší ostrov Stredozemného mora sa svojou produkciou vína radí k najvýznamnejším vinárskym regiónom Talianska. Najznámejším sicílskym vínom je Marsala, ktoré sa vyrába z troch odrôd a už od roku 1773. Jediné miestne víno s označením D.O.C.G. je Cerasuolo di Vittoria – červené víno s výraznou ovocnou chuťou.