Vinárstvo Španielsko

Španielsko hrá vo vinárskom svete veľmi dôležitú úlohu a so svojimi 1,2 miliónmi hektárov je najväčším vinárskym územím v Európe. Najznámejšou a zároveň najstaršou vinárskou oblasťou je Rioja, región s dominanciou červených vín.

Na etiketách sa najčastejšie stretávame s označením kontroly pôvodu DO (Denominazión de Origien), čo je obdobná klasifikácia k francúzskemu AOC alebo talianskemu DOC. Regiónov DO je v Španielsku cez päťdesiat a každý má na etikete vyznačenú svoju vlastnú pečať. V oblasti Rioja existuje vyššia klasifikácia DOCa (Denominazión de Origien Calificada), ktorá náleží približne tridsiatim najlepším územím s prísne kontrolovanými podmienkami produkcie.

Rioja je rozdelená do troch subregiónov: Rioja Alavesa (vína bohaté na extrakty s vyššou aciditou), Rioja Alta (ovocné, jemnejšie vína) a Rioja Baja (najhorúcejší z troch subregiónov, vína s vysokým obsahom alkoholu a často im chýba acidita).

Najdôležitejšou odrodou je Tempranillo - skoro dozrievajúca odroda (asi tri štvrtiny). Poskytuje krásne rubínovo-granátové vína s aromatikou drobného lesného ovocia a čiernych čerešní, ktorú vďaka stráveniu určitého času v dubových sudoch dopĺňajú vanilkovo-čokoládové nuasy bariku. Vína majú dobrú aciditu a vysokú odolnosť voči oxidácii. Najlepšie z nich sú vhodné na ďalšie vyzrievanie vo fľašiach, čím získavajú na zamatovosti a kráse.

Stupnica kvality oznamujúca dobu a podmienky zrenia španielských vín:

Joven – vína predávané v nasledujúcom roku po zbere niekedy čiastočne zrejú v sudoch, sú ľahké ovocné, určené na okamžitú spotrebu.

Crianza – vína zrejúce minimálne 6 mesiacov v dubových sudoch a ďalších 18 mesiacov vo fľaši, na trh sa tieto vína dostávajú po dvoch rokoch od zberu (vína Crianza z oblasti Rioja a Ribera del Duero zrejú v sudoch minimálne 12 mesiacov a u veľa výrobcov ešte dlhšie). Označenie Sin Crianza nesú vína, ktoré nezrejú v sudoch.

Reserva – tieto vína zrejú minimálne 3 roky, pričom najmenej 12 mesiacov musia zrieť v dubových sudoch, 12 mesiacov v tankoch a aspoň jeden rok vo fľaši. Tiež platí, že rada výrobcov necháva svoje vína zrieť ešte dlhšie. Reserva sa vyrába výhradne v dobrých rokoch z najlepších vín.

Gran Reserva – tieto vína zrejú minimálne 5 rokov v pivniciach výrobcu, z toho 24 mesiacov v dubových sudoch a ďalšie 3 roky vo fľaši. V praxi sa táto doba opäť často predlžuje. Pre výrobu Gran Reserva sa používajú iba vína z najlepších ročníkov, najkvalitnejšieho hrozna a deklarovaných viníc.