Vinárstvo Rakúsko

Vína z krajiny našich južných susedov nie sú na Slovensku príliš známe. Rakúsko totiž nepatrí vo svetovom meradle k vinárskym veľmociam, ale kvalitou svojich bielych, prírodne sladkých a niekoľkých výnimočných červených vín sa uz dlhšiu dobu zaraďuje k svetovej vinárskej elite.

Vinič sa v Rakúsku pestuje na 57 tisíc ha vinohradov. Osemdesiat percent výsadieb tvoria biele muštové odrody, najviac zastúpenou je Grüner Veltliner (Veltlínske zelené). Kvalitou vyniká predovšetkým Riesling (Rizling rýnsky). Modrým výsadbám dominuje Zweigeltrebe, najkvalitnejšie vína však poskytuje St. Lauren (Svätovavrinecké).

Vinohradnícke regióny Rakúska:

Dolné Rakúsko (Niederoesterreich) vyniká produkciou bielych vín.

V oblasti Wachau so strmými svahmi sa produkujú suché biele vína najvyššej kvality – smaragdy - veltlín zelený (Grüner Veltliner) a rizling rýnsky (Riesling). Je to k Slovensku geograficky najbližšia svetoznáma vinárska oblasť. Zo svetových degustátorov patrí k vášnivým fanúšikom týchto vín napr. Jancis Robinsonová. Miestne vína sú zaradené do troch kvalitatívnych kategórií: Steinfeder, Federspiel a Smaragd. Steinfeder je ľahšie víno určené na skoršiu konzumáciu, s obsahom alkoholu max. 10,7. Federspiel – max. obsah alkoholu 11,9 – je určený na konzumáciu do 5 rokov. Najvyššia úroveň je kategória Smaragd. Vína z tejto kategórie majú dlhý potenciál ďalšieho vývoja, sú bohaté, aromatické, elegantné a často aristokratické. Patria k najlepším suchým bielym vínam sveta. K najslávnejším miestnym vinárskym majstrom patria F.X. Pichler („neoficiálny primus inter pares“ v oblasti Wachau), Hirtzberger, Prager, R. Pichler, Emmerich Knoll, Jamek, Jäger, družstvo Freie Weingärtner.

Na sprašových terasách vo Wagrame sa vďaka najlepším klimatickým podmienkam nádherne darí širokej škále odrôd. Dominujú však výsadby veltlínu zeleného (Grüner Veltliner).

Donauland – Carnuntum – rodia sa tu skvelé vína pôsobivej rozmanitosti a v Klosterneuburgu sídli najstaršia vinohradnícka škola na svete a taktiež tu nájdeme aj jedno z najstarších a najväčších vinárstiev Rakúska.

Región Weinviertel („Vinárska štvrť“) - Pikantné Veltlínske zelené je vlajkovou tejto vinohradníckej oblasti. Avšak aj výborné vína iných odrôd sú dôkazom toho, že táto oblasť nosí svoje meno oprávnene.

Oblasť Thermenregion - Kto nepozná cuvée Spätrot-Rotgipfler, prišiel o niečo fantastické. Túto typickú regionálnu špecialitu z bieleho vína z domáceho hrozna musí ochutnať každý milovník vína, keďže predstavuje akúsi predohru k rozmanitému chuťovému zážitku.

Kamptal - V jednej z najväčších vinohradníckych oblastí, v uličkách s vínnymi pivnicami vládne rozmanitosť. Na jednej strane nádherné prírodné scenérie a idylické vinice, na druhej strane svet plný moderných, futuristických a povzbudzujúcich vínnych zážitkov. Návšteva údolia Kamptal sa rozhodne oplatí.

 

V Burgenlande dominujú modré muštové odrody viniča.

Strednému Burgenlandu (Mittelburgenland) kraľuje Frankovka modrá (Blaufränkisch).
V južnej časti regiónu (Suedburgenland) je významný Rizlingu vlašský – Welschriesling.
Mikroklímu severného Burgenlandu ovplyvňuje Neziderské jazero (Neusiedler See). Dorábajú sa tu známe botrytické vína.

Štajersko (Steiermark)
H
ornatý región  vyniká produkciou vinárskych špecialít určených pre miestny trh. Chardonnay sa tu nazýva Morillon

Viedeň (Wien)
Spoločne s Madridom jediným hlavným mestom v Európe, ktoré má svoju vinohradnícku oblasť - produkuje predovšetkým známe mladé víno Heuriger. Dorába sa z prekvaseného burčiaku a je to akési rakúske vin de primeur. Jeho základ tvorí Grüner Veltliner.

 

Pestované odrody viniča:

Grüner Veltliner (Veltlínske zelené)
Zweigelt, Zweigeltrebe, Rotburger
Welschriesling (Rizling vlašský)
Müller – Thurgau
Weissburgunder
Blaufränkisch (Frankovka modrá)
Blauer Portugieser (Portugalské modré)
Riesling (Rizling rýnsky)

 

Kategorizácia rakúskych vín

  • Tafelwein (Stolové víno) – hrozno musí dosahovať min. zrelosť 13 stupňov KMW, smú sa používať len registrované odrody viniča
  • Landwein (Vidiecke víno) – min. 14 KMW, hrozno musí pochádzať z 1 vin.regiónu, max. výnos 9000 kg/ha
  • Qualitätswein (Akostné víno) – min. 15 KMW (pred vstupom do EÚ 16 KMW), smie sa chaptalizovať – biele na 19, červené na 20 KMW, min. obsah alkoholu 9 %, sladké vína 5 %, max. výnos 9000 kg/ha
  • Kabinett – Kabinettwein (kabinetné víno) je druh akostného vína s cukornatosťou min. 17 KMW. Nesmie sa chaptalizovať, max. obsah alkoholu 13 %, max. obsah cukru 9 g/l
  • Spätlese (neskorý zber) – 19 KMW, zber hrozna v plnej zrelosti
  • Auslese (výber z hrozna) – 21 KMW, selekcia hrozien po plnej zrelosti
  • Beerenauslese – BA (bobuľový výber) – 25 KMW, zber prezretých a botrytických hrozien
  • Eiswein (ľadový zber) – 25 KMW, zber pod bodom mrazu, min. – 7 stupňov celzia
  • Strohwein (slamové víno) – 25 KMW, špecialita Burgenlandu, hrozno sušené min. 3 mesiace na slamených rohožiach
  • Ausbruch – 27 KMW, zber prírodne zosušeného hrozna, na lepšiu maceráciu cukru z muštu sa smie pridať hroznový mušt alebo neskorý zber z rovnakej polohy
  • Trockenbeerenauslese – TBA (hrozienkový výber) – 30 KMW, zber botrytického a zosušeného hrozna.