Vinárstvo Južná Afrika

Na Decanter Wine World Awards 2008 juhoafrické vína získali najviac ocenení a regionálnych trofejí, čo je historický úspech.

Pred 350 rokmi sa začala písať história miestneho vinárstva, z ktorého je dnes mimoriadne úspešné priemyselné odvetvie - Juhoafričania môžu byť pyšní na svoje vína.

Je iróniou osudu, že miestne vinárstvo začali zakladať „starí pivári“ – Holanďania, ktorí v dnešnom Kapskom Meste zriadili občerstvovaciu stanicu pre svojich námorníkov z Východoindickej spoločnosti, plaviacich sa okolo južného cípu Afriky do Ázie. Zatiaľ čo počiatky vinohradníctva a vinárstva v tradičných európskych krajinách možno len odhadovať, začiatok pestovania viniča v Južnej Afrike vieme - júl roku 1655.

Teplé juhoafrické leto so slnečnou jeseňou a mierna zima pripomínajú spolu s ďalšími klimatickými faktormi stredomorskú klímu. Biele odrody dozrievajú väčšinou vo februári a modré v apríli, a na zachovanie kvality hrozna sa zbierajú buď skoro ráno, alebo dokonca v noci. Juhoafrické vína si vďaka chladiacemu efektu dvoch oceánov zachovávajú sviežosť a odrodový charakter

Zaujímavé chute a vône a veľkú rôznorodosť dáva vínam mimoriadne pestré spektrum pôdnych a klimatických pomerov (terroire), ktoré je neporovnateľné s inými svetovými regiónmi. Väčšina vinohradov sa nachádza uprostred chránenej prírody, kde počet druhov rastlín a živočíchov prevyšuje všetko živé na iných kontinentoch, a preto sa už takmer celá výmera z viac ako stotisíc hektárov viníc obhospodaruje šetrným biodynamickým spôsobom.

Pinotage – pýcha a hrdosť južnej Afriky

Táto modrá odroda vznikla krížením Pinot Noir a Hermitage (Cinsaut), o čom svedčí aj jej meno, a na výsadbu ju uvoľnili už v roku 1925. Až vďaka novým moderným spôsobom pestovania hrozna a výroby vína na konci minulého storočia sa však z Pinotage stalo veľmi zaujímavé víno, ktoré sa stalo synonymom úspešného juhoafrického vinárstva. Niektorí hovoria, že existuje niečo ako banánová príchuť, ktorá ju odlišuje od ostatných červených odrôd.

Stellenbosch znamená pre juhoafrické vinárstvo niečo podobné ako Kalifornia pre Spojené štáty: dobré vína nájdete aj inde, ale v takom množstve len v tom danom regióne. Stellenbosch a okolie je rajom pre milovníkov červených vín s mohutným telom a výraznou chuťou „Nového sveta“.

Biele odrody
Bukettraube, Cape Riesling (Crouchen Blanc), Chardonnay, Chenel, Chenin Blanc, Clairette Blanche, Colombard, Emerald Riesling, Gewürztraminer, Grenache (Blanc), Muscat d'Alexandrie (Hanepoot), Muscadel, Nouvelle, Palomino, Pinot Gris (naše Rulandské sivé), Sauvignon Blanc, Semillon, Ugni Blanc (Trebbiano), Viognier, Weisser Riesling (náš Rizling rýnsky)

Modré odrody
Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Carignan, Cinsaut, Gamay, Grenache (Noir), Malbec, Merlot, Mourvedre, Muscadel, Nebbiolo, Petit Verdot, Pinot Noir (naše Rulandské modré), Pinotage, Roobernet, Ruby Cabernet, Shiraz, Souzao, Tinta Barocca, Touriga Nacional, Zinfandel (Primitivo)