Vinárstvo Francúzsko

FRANCÚZSKO - Pozná ju celý svet.
Rokmi overená tradícia v spojení s ušľachtilou prípravou tvorí základ pre čestné meno známych francúzskych viníc.

 

Oblasť Bordeaux je najdôležitejšou vinárskou oblasťou Francúzska a je domovom najväčšieho množstva kvalitných vín na svete. Najkvalitnejšie klasifikované vína z Bordeaux tvoria len menej ako 3 percentá obrovského množstva vín ktoré sa predávajú so značkou „Bordeaux“ - tých niekoľko percent však predstavuje to najlepšie čo vinársky svet môže vyprodukovať.  Približne 80 percent vín vyrobených v tejto oblasti sú červené vína z odrôd Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc a Merlot. Z bielych odrôd musíme pripomenúť Sémillion a Sauvignon Blanc. Svetovú špičku predstavujú predovšetkým veľké sladké vína z oblastí Sauternes. Apelačný systém Bordeaux je podľa toho, kde sa dané víno, resp. Chateau nachádza v prísnej hierarchii a kvalitatívnej pyramíde.

Najznámejším regiónom je Médoc. Apelačný systém Médocu – Grand Cru Classé vína v tejto skupine sú považované za najlepšie vína sveta. Ak sa stretnete na etikete s hrdým názvom „Grand Cru Classé en 1855“ máte šťastie. V oblasti Médoc však okrem Grand Cru Classé existujú aj ďalšie, nižšie apelácie – od najvyššej až po najnižšiu, kategórie pomenované podľa spoločenských tried: Cru Exceptionell (výnimočné), Cru Bourgeois Superieur (veľká buržoázia), Cru Bourgeois (buržoázia), Cru Artisan (remeselníci) a Cru Paysan (sedliaci). Hoci prestíž ani cena týchto vín nedosahuje úroveň Grand Cru Classés, niektoré z nich predstavujú výnimočnú príležitosť degustovať slávnu Bordeaux-skú kvalitu za nižšiu cenu, samozrejme s určitými kompromismi.

 

Ďalšie dôležité regióny v rámci Bordeaux – ide o Graves a Entre-Deux-Mers. Hoci v tomto regióne nájdeme slávne a dôležité apelácie ako Pessac-Léognan, azda najdôležitejšou sub-apeláciou je Sauternes - produkuje sladký poklad menom Chateau d´Yquem – najslávnejšie sladké víno sveta.

Ďalšia oblasť ktorú v žiadnom prípade nie je možné v rámci Bordeaux ignorovať, je Pomerol - je známy dominanciou Merlotu. Tu nie je žiadna hierarchia či pyramída na základe ktorej by ste sa vedeli orientovať. Pri stretnutí s vínami z Pomerolu jednoducho musíte vedieť ktoré Chateau je dobré a ktoré menej. Odpoveď je však jednoznačná – nachádza sa tu totiž ďalšia legenda vinárskeho sveta: Chateau Pétrus. K ďalším špičkovým vínam z Pomerolu patria Ch. Trotanoy, Vieux Chateau Certan a v poslednom období Le Pin.

Nezabudnime ani na St-Emilion – tu dominujú Kabernety, najmä Cabernet Franc. Chateaux sú aj tu rozdelené do pyramíd: Premiére Grand Cru Classé, Grand Cru Classé a zvyšok Grand Cru. Dve najlepšie Chateaux, Cheval Blanc a Ausone tvoria samostatnú supertriedu.

Samozrejme v rámci Bordeaux existujú aj ďalšie apelácie – napríklad Bourg Blaye, Libournais – ktoré nepatria k najznámejším, avšak možno práve v týchto oblastiach sa stretnete s klenotmi, ktoré ešte neboli objavené a preto sú aj cenovo výhodnejšie.

 

Alsace - Významná viničná oblasť na severozápade Francúzska produkuje prevažne biele vína (90%). romatické odrody rozsiahlej vínnej révy slúžia na výrobu suchého a sladkého bieleho vína, známy je aj suchý rizling. Z jeho historickej hodnoty pramení silne germánsky vplyv. Predpokladá sa, že v 14. storočí preniesli odrodu hrozna Pinot Gris do Maďarska, ktorú o 200 rokov neskôr previezli Turci naspäť do Alsace a pestovali pod názvom Tokay.

Beaujolais - Produkuje sa z odrody Gamay, ktorá sa vyznačuje tenkou šupkou a nízkou hodnotou tanínov. Červené víno charakterizuje jemnosť, žiarivá červená farba a relatívne vysoká kyslosť.

Burgundy kladie vysoký dôraz na kategóriu AOC (apel na kontrolu originality) spomedzi všetkých vín v krajine. Počasie je v tejto oblasti nepredvídateľné a v období zberu sa vystrieda krupobitie, mrazy aj dážď, takže jednotlivé ročníky sa od seba často výrazne líšia.