Hareter
bezhistamínové vína z rakúskeho Burgenlandu
Všetko, čo je proti prírode nemá dlhodobú trvácnosť.
Rodina Hareter sa zaoberá poľnohospodárstvom už od 18. storočia a vinice majú už 4. generáciu. Rozhodnutie o prechode na ekologické poľnohospodárstvo padlo v roku 2006. Po troch rokoch, teda v roku 2009, sa stalo vinárstvo bio-certifikované. Ich vína – žiadne herbicídy, žiadne pesticídy, žiadne minerálne hnojivá, žiadna holá pôda, ale kombinácia bilín, včasná detekcia a odvrátenie chorôb a zachovanie biodiverzity vo viniciach.
Aktuálny majiteľ, Thomas Hareter, po úspešnom ukončení vinárskej školy v roku 1996, vinárstvo prebral v roku 2011. Miestne odrody sú obzvlášť blízke jeho srdcu – Zweigelt, Blaufränkisch, Pinot Blanc a Welschriesling. Cieľom Thomasa je venovať sa každej sorte individuálne a zdôrazniť jej osobitosť. K tomu je dôležitý balance vo viniciach (rast v zdravom a vyváženom prostredí). Pre Thomasa je dôležitá kvalita, nie kvantita. Jeho žena Claudia dôveruje prírode a s potešením pomáha manželovi tvarovať každú sortu ich vína. Víno podľa nej má byť niečo, čo človek pocíti v celom tele…a nasadí životnej túžbe korunu.
Hareter sa snaží o to, aby jeho vína mali čo najväčší možný skladovací potenciál. Čistota, ktorá odlišuje ich vína od ostatných, štruktúra, ktorú vína majú a balance, ktorý robí ich vína harmonickými , by mali byť pocititeľné aj po rokoch. Jednoducho: hrozno v pohári.
Pre zaujímavosť – logo vinárstva = najjednoduchšie grafické znázornenie pohybu dážďoviek.
Histamín – je chemická látka, ktorú vytvára telo každého z nás, no okrem vlastnej tvorby ho prijímame aj v potrave. Naše tenké črevo produkuje aktívny enzým DAO (diaminooxidáza ), a ak jej je málo, dochádza k toxickému účinku (neodbúraný histamín putuje do krvného obehu), ktorý sa prejavuje v podobe nepríjemných zažívacích ťažkostí, kŕčov, kožných reakcií, ale aj nádchy a problémov s dýchaním.
Každý histaminik žiaľ musí alkohol úplne vylúčiť zo svojho života… „Klasické“ víno prechádza kvasným procesom (alkoholickou fermentáciou = biochemický proces) , pričom dochádza ku hromadeniu biogénnych amínov a víno okrem nich môže obsahovať napríklad siričatany, ktoré práve spúšťajú alergické reakcie.