Prosecco
Talianske potešenie v tej najčistejšej podobe!
Dnes sú pre Prosecco jasne definované oblasťi v Benátkach a Friuli-Venezia Giulia a iba vína z odrody Glera (ako sa odroda teraz nazýva), ktoré boli vypestované, spracované a fľašované v tejto oblasti, môžu používať označenie DOC Prosecco. Aby bolo možné pokryť veľký dopyt, oblasť sa trochu rozšírila o okolie miest Valdobbiadene a Conegliano. Oblasť bola povýšená na DOCG. Okrem šumivých vín sa z odrody viniča Glera vyrábajú aj tiché (nesýtené) biele vína (Prosecco Spento, Prosecco Tranquillo), hoci tieto len zriedka prekračujú štátne hranice. Prosecco Spumante (šumivé víno) musí získavať oxid uhličitý z procesu fermentácie vo fľaši alebo metódou fermentácie v nádrži. Oxid uhličitý môže byť tiež umelo pridaný do Prosecca Frizzante (šumivé víno). Prirodzene vytvorená kyselina uhličitá zostáva v pohári dlhšie!